Гіпоалергенна дієта для годуючих матерів




Скляренко Еліна Олегівна

У дітей першого року життя, які страждають харчовою алергією, найбільш часто виявляється гіперчутливість до білків коров'ячого молока (85%), курячого яйця (62%) і глютену (53%). Найголовнішим алергеном, що викликають харчову алергію у дітей першого року життя, є білки коров'ячого молока. Так, серед дітей першого року життя алергія до білків коров'ячого молока зустрічається у 0,5-1,5% немовлят, які знаходяться на природному вигодовуванні, і до 2-7% - на штучному вигодовуванні. Серед хворих атопічним дерматитом 85-90% дітей страждають алергією до білків коров'ячого молока.

Годуючі мами, особливо зі спадковою схильністю до алергій, з народженням дитини повинні дотримуватися гіпоалергенної дієти, а так само виключити зі свого раціону цибулю, часник, редьку, редис, м'ясні, рибні, грибні і курячі бульйони і гострі приправи.

Молочні продукти можна вживати тільки у вигляді кисломолочних напоїв, сметани і негострих сортів сиру. Однак при вираженій гіперчутливості до білків коров'ячого молока вони виключаються повністю. Кількість круп і макаронних виробів, пшеничного хліба, цукру зменшується на 20-25%, солі - на 30%. Зазвичай таку гіпоалергенну дієту годуючим матерям призначають на весь період годування дитини груддю.



Продукти і страви, що виключаються, обмежуються і використовуються в гіпоалергенних дієтах годуючих матерів



Повністю виключаються високоалергенні продукти:

  • Молоко
  • Морепродукти
  • Риба
  • Ікра
  • Яйця
  • Гриби
  • Горіхи
  • Мед
  • Кава, какао, шоколад
  • Овочі, фрукти і ягоди яскраво-червоного і оранжевого кольору
  • Ківі, ананаси
  • Авокадо
  • Бульйони, маринади, солоні та гострі страви, консерви, прянощі
  • Продукти, що містять барвники та консерванти
  • Газовані напої, квас
  • Квашена капуста
  • Редька, редис
  • Шинка, сосиски
  • Пиво

Обмежуються продукти:

  • Сметана
  • Хлібобулочні та макаронні вироби із борошна вищого сорту
  • Манна крупа
  • Кондитерські вироби, солодощі
  • Цукор
  • Сіль

Дозволяються продукти:

  • Кисломолочні продукти (кефір, натуральний йогурт, біфівіт)
  • Крупи (гречана, кукурудзяна, рисова, вівсяна та ін)
  • Овочі і фрукти (зеленої, білої забарвлення)
  • Супи (вегетаріанські овочеві і круп'яні)
  • М'ясо (нежирні сорти яловичини, свинини; філе індички, курчат у відварному, тушкованому вигляді, у вигляді парових котлет)
  • Хліб пшеничний 2-го сорту, житнього, "Дарницький"
  • Напої (чай, компоти, морси)

При виявленні алергії до білків коров'ячого молока у дітей на змішаному або штучному вигодовуванні необхідна часткова або повна заміна молочних сумішей спеціалізованими гіпоалергенними сумішами. Лікувальна суміш підбирається виходячи з тяжкості клінічних проявів та спектру харчової сенсибілізації.

Література:
  • Лазарєва Д. Н., Плечев Ст. Ст., Альохін Е. К. та ін. Лікарська алергія.
  • Харчова алергія і харчова непереносимість: Довідник.
  • Алергічні хвороби. Діагностика і лікування. Під редакцією Р. Паттерсон.
  • Пампура А. Н., Страхова М. С., Чебуркин А. А. Диетопрофилактика алергічних захворювань у дітей перших шести місяців життя.


  • Додати коментар
    Ваше ім'я:  
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера