Грудне молокосклад і властивості




Скляренко Еліна Олегівна

Грудне або коров'яче молоко?

Незрілість шлунково-кишкового тракту дітей грудного віку веде до потреби переробки і споживання поживних речовин в легкозасвоюваному вигляді. Найкращою і найбільш фізіологічній їжею для дитини 1 року життя є тільки материнське молоко. Грудне вигодовування сприяє нормальному росту та розвитку дитини, підвищує його опірність до інфекцій і мн. інше.

Унікальність грудного молока полягає в тому, що воно містить спеціальні речовини, що оберігають організм малюка від різних хвороб. Малюк отримує мамине молоко стерильним і теплим, а значить - занижений ризик захворювань і процес травлення протікає в більш сприятливих умовах.

Склад, властивості грудного молока, його кількість змінюється протягом усього періоду лактації, у залежності від стану здоров'я матері, її харчування, режиму, сезону року, потреб її дитини. І, безсумнівно, молоко кожної мами підлаштовується під її дитини. Все, що необхідно йому для росту і розвитку, він знайде саме в грудному молоці.

В кінці вагітності і в перші 3-4 дні після пологів виділяється молозиво (colostrum) - густа, клейка рідина жовтого кольору, з 4-5 дня - перехідне молоко, з 2-3 тижня - зріле молоко.

ПОЛОГИ МОЛОЗИВО ПЕРЕХІДНЕ МОЛОКО ЗРІЛЕ МОЛОКО
- 3-4 добу 4-5 день з 2-3 тижні

У грудному молоці міститься близько 100 харчових і біологічно активних компонентів, властивих людському організму. Найголовніші - білки, жири і вуглеводи. У грудному молоці вони знаходяться в ідеальному для засвоєння дитячим організмом співвідношенні - 1: 3: 6, тоді як в коров'ячому - 1:1:1.

Серед них найбільшою біологічною специфічністю володіють білки і белоксодержащие компоненти ( гормони, ферменти, специфічні і неспецифічні фактори захисту).

Молозиво, на відміну від зрілого молока, більш багате білками, солями і вітамінами ( наприклад - А, З, Е, До, каротин), лейкоцитами і особливими молозивными тільцями. Але воно містить менше лактози, жиру і водорозчинних вітамінів. Молозивні тільця - це особливі клітини неправильної форми з численними дрібними жировими включеннями. Білки складаються в основному з сироваткових білків - глобулінів і альбумінів, казеїн з'являється в перехідному молоці, з 4-5 дня лактації і становить 1/5 частину всіх білків. Жиру в молозиві менше, ніж у перехідному та зрілому молоці. Але по калорійності воно вище (див. таб.№ 1), що дуже важливо в першу добу життя дитини.

В молозиві високий рівень імуноглобулінів і безліч інших захисних факторів, що дозволяє його вважати не тільки продуктом харчування, але і ліками - модулятором розвитку дитини.

Перехідне молоко виділяється з 4 - 5 дня після пологів. Воно багате жиром, але за складом вже наближається до зрілого молока.

Зріле молоко з'являється до кінця 2 тижня. Але в процесі лактації його склад теж змінюється. Він може бути різним протягом доби і навіть протягом одного годування. Так, на початку годування, молоко рідке, до кінця - жирніше і гущі.

У шлунку дитини жіноче молоко згортається більш дрібними пластівцями, ніж молоко ссавців. Важливо і те, що воно надходить від матері до дитини при температурі тіла, майже стерильним, що містить бактерицидні речовини, зокрема імуноглобуліни, лізоцим, лактоферин, альфа-2-макроглобулин та ін Всі основні інгредієнти жіночого молока абсолютно неантигенны по відношенню до дитини.

Вигодовування грудьми сприяє формуванню контакту дитини з матір'ю, що дуже важливо для розвитку його психіки.

Білок

Зріле жіноче молоко має самий низький вміст білка, в порівнянні з молоком всіх інших ссавців. Середній вміст білка грудного молока становить 1,10 г / 100мл. Зміст придатного для харчування білка може бути навіть меншим, ніж 0,8 м на100мл., якщо внести поправку на такі білки, які майже не розщеплюються в шлунково-кишковому тракті і не можуть бути поглинені - це лізоцим, лактоферин, секреторний імуноглобулін А. Але і цього кол-ва цілком достатньо для нормального росту дитини.

Білок необхідний для дитини як основний пластичний матеріал, як важливий елемент для синтезу гормонів, ферментів, вироблення антитіл і формування імунітету. Організм дитини особливо чутливий до нестачі білка і зміни його якісного складу.

Склад та деякі фізико-хімічні характеристики жіночого молока і молозива.

Таб.№1

ОСНОВНІ КОМПОНЕНТИ МОЛОЗИВО ПЕРЕХІДНЕ МОЛОКО ЗРІЛЕ МОЛОКО
Білок, г % 16,2 - 4,2 3,2 - 1,9 0,9 - 1,8
2,7 1,59 1,1
1,2 0,51 0,4
1,5 0,8 0,6
Жири, г % 2,8-4,1 2,9 - 4,4 2,7 - 4,5
Вуглеводи, г % 4,0 - 7,6 5,7 - 7,6 7,3-7,5
Вода, г % 87 88 88
Зола, г % 0,5 - 0,4 0,4 - 0,3 0,3 - 0,25
Енергетична цінність, ккал 106,8 - 83,6 61,7 - 77,6 57,1 - 77,7

Білок жіночого молока складається в основному з ніжних альбумінів і глобулінів, які легко перетравлюються і засвоюються дитячим організмом. А ось грубого казеїну в грудному молоці в десятки разів менше, ніж у коров'ячому. Частинки казеїну жіночого молока так малі, що в шлунку дитини вони утворюють ніжні пластівці і легко переробляються. У коров'ячому молоці міститься так само бета-глобулін - головний винуватець алергічних реакцій, якого немає в грудному молоці (див. Таб. №2)

Таб. №2

Характеристика білків жіночого та коров'ячого молока., г / 100мл

КОМПОНЕНТИ ГРУДНЕ МОЛОКО КОРОВ'ЯЧЕ МОЛОКО
Загальний білок 0,9 3,2
Ставлення

сироваткові білки : казеїн
80: 20 20: 80
Небілковий азот 0,05 0,03

Білок складається з амінокислот. Амінокислоти - це незамінні поживні речовини для організму. З 24 відомих амінокислот 8 є незамінними - треонін, валін, лейцин, ізолейцин, лізин, триптофан, фенілаланін, метіонін. А для дітей першого року життя незамінною амінокислотою є ще і гістидин. В жіночому молоці, наприклад, більше таурину і цистину, менше метіоніну, у порівнянні з коров'ячим молоком

Цистин необхідний для розвитку плода і дітей, народжених раніше строку. Таурин служить нейромодулятором для розвитку ЦНС, для утворення солей жовчі, для засвоєння жирів. Діти не здатні синтезувати таурин, тому вона виступає, як незамінна амінокислота.

Жири

Жири - одне з джерел енергії для організму. Жири та продукти їх обміну беруть участь в утворенні клітинних мембран, є носіями жиророзчинних вітамінів А, Д, Е, К, беруть участь у формуванні нервової системи та ін.

Жири жіночого молока містять велику кількість поліненасичених жирних кислот, які є незамінним пластичним і енергетичним матеріалом для розвитку організму дитини. Жіноче молоко за складом жирних кислот стабільно і складається з 57% ненасичених і 42% насичених жирних кислот, багата холестерином, фосфоліпідами. Жири жіночого молока значно краще засвоюються в організмі немовляти в порівнянні з жирами молочних сумішей.

При нестачі жирів в їжі дитини сповільнюється ріст, знижується імунітет, розвиваються патологічні стани шкіри. Надлишок же його пригнічує секрецію травних залоз, зменшує рівень перетравлення і засвоєння білка, порушує фосфорно-кальцієвий обмін.

Засвоюваність жиру грудного молока дуже висока - близько 90%, за рахунок якого покривається близько 50% добової потреби дитини в енергії.

Вуглеводи

Основними вуглеводами грудного молока є лактоза, яка забезпечує до 40% енергетичних потреб зростаючого організму малюка, і невеликі кількості галактози, фруктози, олигосахара, наприклад, біфідус-фактор. Лактоза - специфічний продукт харчування немовлят, так як фермент лактоза виявлений тільки у дитинчат ссавців.

Лактоза сприяє засвоєнню кальцію і заліза, синтезу мікробами кишечника вітамінів групи В, вітаміну К, стимулює утворення кишкових лактобактерій, пригнічує ріст кишкової палички. Лактоза коров'ячого молока, навпаки, стимулює ріст кишкової палички.

Грудне молоко - легкозасвоюваний джерело енергії, що створює слабокислу середу в товстому кишечнику, що згубно для гнильних бактерій і сприятливо для корисної флори в присутності біфідус-фактор.

Склад мінеральних речовин, макро - і мікроелементів в жіночому молоці щодо кращий, ніж у коров'ячому. В ньому більше важливих для гемопоезу речовин: заліза, міді, марганцю, кобальту та ін., воно багатше ферментами і вітамінами групи В, А, С та ін

У грудному молоці присутні лактогенные гормони, гормоноподібні речовини, фактори росту та диференціювання клітин і тканин, чинники специфічного і неспецифічного захисту проти інфекцій, які беруть участь у формуванні імунітету дитини (див. Таб.№3).

Таб.№ 3.

Деякі фактори протиінфекційного захисту грудного молока

ЧИННИК ФУНКЦІЯ
Імуноглобуліни Перешкоджають впровадженню бактерій, вірусів, токсинів, харчових алергенів на слизову оболонку кишок.
Лактоферин Зв'язує залізо, сприяє лізису бактеріальних клітин, регулює гемопоез
Лізоцим Викликає лізис бактерій
Біфідус-фактор Стимулює зростання Bifidobacterium bifidum
Лімфоцити і макрофаги Забезпечують імунітет

Всі ці дані говорять про велику користь грудного молока для росту і розвитку дитини в перші роки життя. І перш ніж відмовитися від годування дитини груддю з причин естетичного і психологічного характеру, оцініть позитивні сторони такого годування і зважте всі за і проти...

Читай також: Годування грудьми: 10 найпоширеніших помилок



Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера